top of page

Tarot... een kaartje leggen

Bijgewerkt op: 28 apr.




Noel Heimpel

Dat Tarot tot de verbeelding spreekt is geen understatement.  Het kaartspel is voor eeuwig en altijd verbonden aan de wereld van waarzeggers, mediums en kwakzalvers.  Toch zit er iets dieper achter al deze kaarten dan wat je zou vermoeden, en neen het zijn geen geesten.

 

Voor de oorsprong van dit kaartspel moeten we terug gaan naar de 15de eeuw, waar het vooral hangbaar was om dit kaarstpel te gebruiken in Oost-Europa.  Net als het hedendaags kaartspel (dat een afgeleide is van de Tarot kaarten) heeft Tarot 4 kleuren, maar het spel heeft 78 kaarten ipv de gebruikelijke 52 kaarten. En welke kaarten, zo heb je de priesteres, de duivel, de toren, de maan, de magiër, de zon…kaarten die trouwens niet altijd en in ieder Tarot Deck terug te vinden waren.   Pas in de 18de eeuw wordt er gewag gemaakt van de voorspellende mogelijkheden van de Tarot kaarten en het is ook rond deze periode dat de occulte Tarot kaarten vorm krijgen.

 

Vanaf dan is het hek van de dam en kunnen we niet alleen gezellig een spelletje spelen maar ook geesten oproepen.   In 1926 zien we al een eerste film opdoemen met een scene erin die Tarot kaarten bevat : The Magician.  Dertien jaar later verschijnt The Devil’s Daughter, een horror film waarin een waarzegster je raad het al Tarot kaarten gebruikt.  In The Great Flamarion (1946), krijgen we opnieuw te maken met waarzeggers. The 7the Victim uit 1943 is dan wel weer een pur-sang horror film met Tarot kaarten, net als het 1951 gemaakte Night of the Demon.   Zelfs Rosemary’s Baby maakt gebruik van Tarot kaarten  en Simon, King of the Witches en Mephisto’s Waltz beiden uit 1971 doen dit zelfs heel nadrukkelijk.  



Tarot heeft duidelijk een troef om het zo te zeggen want de films die gebruik maken van deze kaarten, het spel en het oproepen van geesten zijn niet meer op 1 hand te tellen, en daar kunnen we nu ook nog eens Tarot aan toevoegen, een nieuwbakken film uit 2024 die we samen met Kinepolis mogen voorstellen op de Horror Night.

 

 

 

 

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page