top of page

Deze families gingen de Shyamalans voor

Met The Watchers treedt Ishana Shyamalan in de voetsporen van haar vader M. Night. Die schonk ons toppers als The Sixth Sense en Unbreakable, maar sloeg de laatste jaren de bal vaak mis. Kan dochter Ishana het familieblazoen oppoetsen met een akelige horrorprent waarin Dakota Fanning na verdwaald te zijn, onderdak vindt bij 3 wildvreemden en zich elke nacht moet laten observeren door de mysterieuze bewoners van het bos? Dat kan je vanaf deze week ontdekken in de bioscoop, maar de Shyamalans zijn zeker niet het enige gezin waar het regisseursbloed kruipt waar het niet gaan kan. Laten we ons even verdiepen in een aantal andere families waar de kinderen de genrefakkel hebben overgenomen:


David & Brandon Cronenberg

De eerste naam die je daarbij te binnenschiet is ongetwijfeld Cronenberg. Het palmares van David Cronenberg, de ongekroonde koning van de bodyhorror en ook de recordhouder wat het aantal selecties voor de officiële competitie van Cannes betreft, overlopen is een werk van lange adem, maar kleppers als The Fly, Crash of A History of Violence spreken al boekdelen. Ook zoon Brandon heeft met Antiviral, Possessor en Infinity Pool op korte tijd naam gemaakt.
David & Jennifer Lynch

Op gelijke hoogte met David Cronenberg komen we een naamgenoot van hem tegen: David Lynch schonk ons niet alleen het Twin Peaks-universum, maar ook o.a. Mulholland Drive en Lost Highway scheerden hoge toppen. Dochter Jennifer stond ook al op een filmset, denk maar aan haar debuut Boxing Helena, maar het is toch vooral in het tv-wereldje dat ze een gevestigde waarde is. Zo regisseerde ze episodes van o.a. The Walking Dead, Teen Wolf, Dahmer en American Horror Story.
Ron & Bryce Dallas Howard

Ron Howard is misschien niet de eerste regisseur die bij je opkomt als je het over de genrefilm hebt, maar vaak zijn er toch fantasy- (Willow, Splash) of scifi-elementen (Cocoon) in zijn werk terug te vinden. Dochter Bryce Dallas zal dan weer voor altijd de actrice blijven die op hoge hakken wegvlucht voor de dino’s in Jurassic World, maar ze is geleidelijk de overstap aan het maken naar een plekje achter de schermen. Zo mocht ze de voorbije jaren in de regiestoel plaatsnemen bij enkele afleveringen van The Mandalorian en is ze nu een remake van Flight of the Navigator aan het voorbereiden. Wij kijken er alvast reikhalzend naar uit.
John & Max Landis

An American Werewolf in London, Twilight Zone: The Movie en de videoclip van Michael Jacksons Thriller, het zijn maar enkele claims to fame van Hollywoodgrootheid John Landis. Iedereen had verwacht dat zoon Max, die o.a. de animatiefilm The Death of Batman al in goede banen leidde, ook een klinkende naam zou worden in Tinseltown, maar door meerdere beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is hij ondertussen gecanceld.
Ridley, Jake, Luke & Jordan Scott

Ridley Scott (Alien, Blade Runer, Legend en te veel om op te noemen) gaf zijn goesting om te regisseren zelfs in drievoud door: Jake wierp zich wel vooral op muziekvideos, maar zowel dochter Jordan, met de mysterieuze thriller Cracks, als Luke, met de scifi-horror Morgan, proefden al van het genrewereldje.
Ivan & Jason Reitman

Jason Reitman is al heel wat jaren actief als filmmaker, toch waagde hij zich nog maar recentelijk aan een eerste genrefilm door met Ghostbusters: Afterlife de erfenis van zijn vader Ivan, die Ghostbusters & Ghostbusters II afleverde, verder te zetten.
Carl & Rob Reiner

Bij de Reiners zijn de genrebanden behoorlijk dun, maar door Carl Reiners Oh God, een komedie waarin god op aarde neerdaalt, en zeker Rob Reiners The Princess Bride verdienen ze wel een plaatsje in onze lijst. The Princess Bride was vorig jaar tijdens Razor Reel Flanders Film Festival trouwens nog op een groot scherm te bewonderen.
George P. & Panos Cosmatos

Een DNA-test van Panos Cosmatos zal niet alleen uitwijzen dat hij over filmgenen beschikt, maar ook dat zijn genetische erfenis over een aantal continenten verspreid is. De zoon van de Italiaans-Griekse George P. Cosmatos, regisseur o.a. de tweede Rambo-film, Cobra en Tombstone, en een Zweedse moeder groeide namelijk op in Canada en verblijdde ons enkele jaren terug met het grotendeels in ons land gedraaide Mandy. Kosmische horror met Nicolas Cage op zijn best!
John & Peter Hyams

De Hyams vormen misschien niet het bekendst in de oren klinkend duo, maar hun films zullen ongetwijfeld meerdere belletjes doen rinkelen. Zo regisseerde vader Peter Hyams de horrorprent The Relic en gaf hij regieaanwijzingen aan Arnold Schwarzenegger in End of Days en aan Jean-Claude Van Damme in Timecop. Ook zoon John werkte een aantal keer samen met onze landgenoot JCVD voor de Universal Soldier-sequels Regeneration en Day of Reckoning. Twee jaar terug bracht hij ook nog de gesmaakte horrorfilm Sick uit.
Barry & Sam Levinson

We twijfelden even of de Levinsons wel voldoende ‘genre’ zijn om in dit overzicht op te nemen, maar dankzij Sleepers (Barry) en Assassination Nation (Sam) verdienen ze toch zeker een vermelding.
Nicolas & Statten Roeg

Met Don’t Look Now, The Witches en The Man Who Fel lto Earth deed Nicolas Roeg ons genrehart al sneller slaan en we zijn overtuigd dat we over enkele decennia hetzelfde kunnen zeggen over zijn zoon Statten Roeg. Samen met Sunita Soliar draaide die in 2023 de horrorfabel Spoor. Daarmee nam hij alvast overtuigend de eerste trede richting de regietop.
Mario & Lamberto Bava

Niet enkel in Hollywood wordt de regiemicrobe met de paplepel doorgegeven, ook dichter bij huis vinden we mooie voorbeelden. Zo sloeg de zoon van de veel te vroeg gestorven Mario Bava, de Meester van de Italiaanse horror met o.a. Blood and Black Lace, Black Sabbath of A Boy of Blood op zijn naam , dezelfde weg in als vader. Zeker Lamberto Bava’s Demons hoort in elke horrorcollectie thuis.
Hayao & Gorô Miyazaki

Qua grote schoenen om te vullen staat Gorô Miyazaki waarschijnlijk voor de moeilijkste opgave. Papa Hayao stond aan de wieg van de geprezen Ghibli-studio en regisseerde animatieklassiekers zoals Princess Mononoke, My Neighbor Totoro en Oscarwinnaar Spirited Away. Zoonlief Gorô is alvast goed uit de startblokken geschoten met Tales from Earthsea en From Up on Poppy Hill. We zien hem ooit ook wel uitpakken met een absolute topper.12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page