top of page

10 Home Invasion tips!

Alle deuren met 3 sloten vergrendeld, de ramen potdicht en na het bekijken van The Strangers: Chapter 1 zin in nog meer home invasion films? Dan schuiven wij een (dreig)briefje met 10 bloedstollende titels onder de deur. Onze tips:


The Lonely Villa (1909)


We starten bij het prille begin met één van de allereerste films in het genre. In 1909 kreeg Mary Pickford, één van de grote sterren van de stille film en later ook medeoprichtster van de befaamde United Artists-studio, al ongenode gasten over de vloer in The Lonely Villa. In de film van D.W. Griffith lokken een zootje criminelen een rijke man uit zijn huis om nadien zijn vrouw en kinderen doodleuk te bedreigen. Bekijk de kortfilm hier volledig:
The Desperate Hours (1955)


Nu we het toch over filmlegendes hebben: ook Humphrey Bogart heeft een home invasion-prent in zijn uitgebreide filmografie staan. In 1955 was hij te zien in The Desperate Hours geregisseerd door William Wyler. Verwacht je niet aan een bikkelharde thriller, maar een vrij braaf verhaaltje over 3 ontsnapte gedetineerden die een willekeurig huis binnendringen en de bewoners dagenlang gijzelen.
Wait Until Dark (1967)


Audrey Hepburn versierde zelfs een Oscarnominatie voor haar vertolking in het invasieve Wait Until Dark. Ze schittert als de blinde Suzy die haar New Yorkse appartement met hand en tand moet verdedigen. De indringers ontlokken bij haar een innerlijke kracht waarvan ze zelf het bestaan nog niet wist. Meer dan een halve eeuw later blijft de film probleemloos overeind staan en roept het aanvallen van de kwetsbare protagoniste nog steeds een tijdloze angst op.
Straw Dogs (1971)


Het op de boerenbuiten wat rustiger aan doen draait voor David (Dustin Hoffman) en zijn vrouw Amy (Susan George) heel wat anders uit verwacht. De idyllische droom wordt een nachtmerrie wanneer Susan brutaal verkracht wordt, gevolgd door een gewelddadige belegering van hun stulpje. Bikkelhard dus, maar dat is geen verrassing met Sam Peckinpah in de regiestoel.
Black Christmas (1974)


Een titel die je mogelijk niet in dit lijstje verwacht, maar een moordenaar die zich verschuilt in een huis tellen wij zonder verpinken mee bij de home invasion-films. In deze oer-slasher heeft hij het gemunt op een aantal studenten die zich voorbereiden op een vredevolle Kerstvakantie. Draait dat even anders uit … .
Funny Games (1997)


Zelden voelden wij ons ongemakkelijker dan bij het bekijken van Funny Games, de controversiële film van de Oostenrijker Michael Haneke. In deze angstaanjagende thriller maken we kennis met een lieflijk gezinnetje dat gegijzeld wordt door enkele goedgeklede jongemannen met gruwelijke bijbedoelingen. Haneke speelt met genre tropes en levert een verontrustend resultaat af. Niet voor tere zieltjes.
Haute Tension (2003)


Ook Haute Tension is geen spek naar de bek van de gevoelige kijkers. Zeker de eerste helft van Alexandre Aja’s film is ultragewelddadig, maar tegelijkertijd bijzonder effectief. Onze landgenote Cécile de France schittert als een jong meisje dat samen met haar beste vriendin een weekendje gaat spenderen op de boerderij van haar familie. Eén van de hoogtepunt uit de French Extreme wave van begin deze eeuw. Een lijstje waartussen je trouwens met Ils (Them) nog een klepper van een home invasion-film kan aantreffen.
The Strangers (2008)


De critici konden The Strangers destijds niet smaken, maar het publiek omarmde de film meteen. Zonder franjes of speciale effecten groeide de film waarin Liv Tyler en Scott Speedman door een aantal gemaskerde sociopaten worden geterroriseerd, uit tot een moderne horrorklassieker. Regisseur Bryan Bertino doorbrak de illusie dat je thuis een veilige plek zou zijn en de kassa rinkelde. Meerdere films in hetzelfde universum konden dan ook niet uitblijven.
You’re Next (2011)


Na het succes van The Strangers werden we overstelpt door home invasion-films. Slechts weinig titels kwamen in de buurt van het origineel, maar You’re Next kunnen we wel met stip aanraden. Adam Wingard, ook de regisseur van Godzilla vs. Kong-actiespektakels, en Simon Barrett lieten slechteriken in enge dierenmaskers de confrontatie aangaan met een bad ass final girl (Sharni Vinson).
Mientras Duermes / Sleep Tight (2011)


Hetzelfde jaar kwam uit Spanje ook een creepy film overwaaien waarin de conciërge van een flatgebouw de bewoners wel heel nauwlettend in de gaten houdt. Een heel ander type van film dan The Strangers of You’re Next, maar zeker zo angstaanjagend. Sindsdien nemen we met een bang hartje steeds een kijkje onder bed voor we gaan slapen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page