top of page

R

A

Z

O

R

R

E

E

L

V

Z

W

Razor Reel Flanders Film Fest

Sinds 2008 organiseert de Razor Reel vzw op jaarlijkse basis een filmfestival. Wat eerst nog Razor Reel Fantastic Film Festival heette, kennen we nu als Razor Reel Flanders Film Fest. Maar als je eerste twee woorden gebruikt, zijn we al tevreden.

Razor Reel is een Vlaamse genrefilmfestival, waarbij de vzw door middel van een brede, fantastische (vooral doelend op het genre, maar ook als versterkende term) programmatie de genrefilm kenbaar maken bij het grote publiek, de genrefilmcultuur en de kennis over de genrefilm stimuleren door middel van focusprogrammaties, bijdragen aan de promotie van de genrefilm, een podium bieden aan debuterend talent en de sociale cohesie bevorderen. De hoofddoelstelling van het festival bestaat eruit de verbeelding van het publiek te prikkelen en te stimuleren. Dat doen we al vijftien jaar.

Tijdens het festival worden zowel actuele langspeelfilms als kortfilms vertoond. Het is niet enkel belangrijk om filmpremières in te plannen, maar vooral om een gecureerd overzicht te geven van de actuele stand van zaken van de genrefilm. Jaarlijks focussen we ons op actuele thema's, landen die zich doen opmerken door hun genrefilms, vernieuwende regisseurs, etc. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de geschiedenis van de genrefilm en worden er bijzondere accenten in het programma gelegd.

Competities

Tijdens het festival worden ook prijzen uitgereikt. Razor Reel is lid van de Méliès International Festivals Federation (MIFF), waarbij we jaarlijks de Méliès d'Argent uitdelen aan de beste Europese kortfilm. Die dingt vervolgens mee naar de Méliès d'Or, die door MIFF wordt uitgereikt. In 2021 won onze inzending "Last Dance" deze begeerlijke prijs. Meer info over de Méliès d'Argent vind je hier.

Daarnaast hebben we nog twee andere competities. De Young Blood-award beloont de beste internationale debuterende filmmaker en is een erkenning van kwaliteit en creativiteit. Ook ons publiek heeft een mening die we graag horen: de voorstelling die door de bezoekers het beste werd gesmaakt, verdient de Audience Award. Een overzicht van alle prijswinnaars vind je hier.

Gasten

Wanneer je aan een filmfestival denkt, dan kan je moeilijk de gasten erbij wegdenken. Regisseurs, acteurs, producers en de minder zichtbare personen die achter de schermen werken, ze passeerden allen al de revue bij ons.

Geen grote Hollywood-namen, maar wel stuk voor stuk mensen die iets toe te voegen hebben aan de films die we vertonen. Jonge cineasten passeren graag langs ons festival om hun film (vaak als première) voor te stellen, maar in de loop der jaren passeerden toch ook al wat grotere namen uit de Europese en Amerikaanse filmwereld.

Denk aan Robin Hardy, Ruggero Deodato, Jan Verheyen, Paco Plaza, Jane March, Sven De Ridder, Martin Kemp, Xavier Gens, Jake West, Amanda Fuller, Richard Stanley, Simon Boswell, Martin Kemp, Ben Wheatley, Howard J. Ford, Aaron Keshales, Navot Papushado, Simon Rumley, Adam Tsuei...

bottom of page