top of page
Doorheen het jaar.png

KALEIDOSCOPE @ CINEMA LUMIÈRE

Affiche.png

Kaleidoscope: Koude Oorlog op het witte doek 

Na een succesvolle eerste editie slaan de Bruggelingen van het Razor Reel Flanders Film Festival en Cinema Lumière opnieuw de handen in elkaar voor Kaleidoscope, een reeks van 4 bioscoopvertoningen rond één centraal thema. Ditmaal staat de Koude Oorlog centraal, een onderwerp dat sinds de Russische inval in Oekraïne helaas terug brandend actueel is en in het verleden garant stond voor heel wat filmparels. 

Op donderdag 11 april trappen ze af met Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Stanley Kubricks satire focust zich op de angst voor een nucleaire oorlog en vertelt het verhaal van een gestoorde Amerikaanse generaal die op eigen houtje een nucleaire aanval lanceert op de toenmalige Sovjet-Unie, waarna beide wereldmachten op de rand van een totale vernietiging staan. De film belicht op een absurde wijze de politieke paranoia die kenmerkend was voor de Koude Oorlog. Een glansrol is weggelegd voor Peter Sellers die naast het titelpersonage nog 2 rollen voor zijn rekening neemt. Van een nucleaire oorlog naar de nucleaire onderzeeër Red October is maar een kleine stap.

 

Op 9 mei kan je de thriller The Hunt for Red October, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tom Clancy, nog eens op het witte doek gaan bewonderen. In de film van John McTiernan (Die Hard) negeert de Russische kapitein Marko Ramius (Sean Connery) de bevelen van hogerhand en zet koers richting de Verenigde Staten. Loopt hij werkelijk over of heeft men te maken met een spion? Het begin van een intense jacht en spanningen bij beide partijen tijdens de Koude Oorlog. 

The Invasion of the Body Snatchers is een film die je op het eerste gezicht niet zou linken aan de Koude Oorlog, maar toch wordt de film vaak geïnterpreteerd als een allegorie voor de sociale en politieke angst die kenmerkend was voor de tijd. Men zag de buitenaardse wezens die de mensen op aarde vervangen door perfecte duplicaten zonder emoties en de samenleving langzaam overnemen, als een andere kijk op de communistische infiltratie. Reden genoeg om deze science fiction-klassieker op 13 juni terug opnieuw te vertonen in Cinema Lumière. 

Afsluiten doet Kaleidoscope op 11 juli met niemand minder dan het monster dat de schrik voor atoomwapens het best vertegenwoordigt: Godzilla. Het Japanse monster symboliseert de destructieve kracht van het nucleaire wapenarsenaal waarvan zowel de Verenigde Staten als Rusland sinds het begin van de Koude Oorlog een veel te grote voorraad hebben opgebouwd. 

DR STRANGELOVE_TIMING.png
bottom of page